2013. június 29., szombat

Hamilton megszerezte a pole-t hazai futamán

A papírformának megfelelően a Mercedes pilótái voltak a leggyorsabbak a Brit Nagydíj időmérő edzésén is. A pole pozíció a hazai pályán versenyző Hamiltoné lett. Rosberg, Vettel, Webber a sorrend mögötte.

Az időmérő edzés kezdetére a levegő már kis híján elérte a 20 Celsius-fokot, az aszfalt pedig már egyenesen meleg volt, 30 fokot mértek - igaz, később hűlni kezdett a pálya. Ahogyan a délelőtti utolsó szabadedzésen, úgy ezúttal sem volt kilátásban eső, derült volt az ég.



Ahogyan az lenni szokott, az első etap elején a kiscsapatok pilótái rótták a köröket, miközben Lewis Hamilton például még rajongóinak integetett a bokszutca faláról. Persze aztán a Mercedes pilótája is autóba ült, és rögtön az élre is állt a hétvége addigi legjobb eredményével (1:30.995). Mögötte a csapattárs, Nico Rosberg volt a második, majd a két Red Bullkövetkezett - ahogyan az utolsó tréningen is. A hajrában a két Lotus még beugrott a Red Bullok elé, akik ekkor már a bokszból figyelték az eseményeket.
Az alsó harmadban a kiesés elleni küzdelemnek meglepő módon aktív résztvevője volt a Ferrari is. Fernando Alonso végül a 15. helyen jutott tovább, míg Felipe Massa csak alig volt gyorsabb nála.
A két Caterham és a két Marussia ezúttal sem volt esélyes a második etapra, velük együtt korán búcsúzott Esteban Gutierrez (Sauber) ésValtteri Bottas (Williams) is. Utóbbit éppen csapattársa, Pastor Maldonado ejtette ki utolsó mért körével. Giedo van der Garde 21. lett, de az utolsó helyről rajtol majd, mert Kanadából öthelyes rajtbüntetést hozott magával.
A hasonlóan eseménytelen második etap elején a Mercedesek hamar nyomatékosították eddig látott egykörös formájukat, és az élre álltak. Ezzel ők le is tudták a Q2-es szereplést. Sebastian Vettel azonban nem hagyta annyiban a dolgot, és az utolsó percekben futott újabb gyorskörével megelőzte a legfőbb szombati riválisait. Később Webber is eléjük került.
A hajrára felpörögtek az események, Kimi Räikkönen és Felipe Massa is kieső helyen tanyázott a leintéskor. A Lotus finn pilótája a 10. helyre tudott csak előrelépni, de mivel a mögötte lévők nem javítottak, ez elég volt neki a Q3-as tagság megszerzéséhez.
Massa viszont lemaradt az utolsó etapról, a brazil nincs jó formában az utóbbi időben. A két McLaren is a Q2-ben ragadt, ahogyan Jean-Eric Vergne is. Utóbbi kiesése azért meglepő, mert csapattársa, Daniel Ricciardo az ötödik idővel ment tovább. Nico Hülkenberg és Maldonado sem jutott tovább, ők a nyolcadik sorból rajtolnak majd.
Az utolsó tízperces etap első felvonása is nagy csatát hozott, amiből a Mercedes került ki győztesen, Hamilton tovább javította a hétvége legjobb eredményét: 1:30.096-tal állt az élre. Rosberg, Webber és Vettel volt mögötte a sorrend. A többiek az ötödik helyért csatáztak.
A gyors kerékcserék után következhetett a mindent eldöntő hajrá. Webber javított, és a második helyre lépett fel, de a mögötte érkező Rosberg, Hamilton és Vettel is gyorsabb volt nála. Közülük is a leggyorsabb Hamilton volt, aki idén másodszor indulhat majd a pole pozícióból, ráadásul hazai pályán. A két csapattárs közt bő négy tizedmásodperc volt a különbség.
A harmadik rajtsor összetétele némileg meglepő, hiszen Paul di Resta és Daniel Ricciardo kvalifikálta ide magát. A pontversenyben a Vettelt üldöző Räikkönen, Alonso duót még Adrian Sutil és Romain Grosjean is megelőzte. Így Vettel jó úton jár afelé, hogy tovább növelje amúgy is jelentős előnyét összetettben.
A Brit Nagydíj magyar idő szerint vasárnap 14 órakor kezdődik.
Forrás: f1vilag.hu

A Mercedes dominált az utolsó edzésen is

Rosberg és Hamilton egy mért körös tempója a Brit Nagydíj szombati edzésén is meggyőző volt, mindketten nagyjából fél másodperccel vertek a mögöttük végző Red Bull párosára. Megint történt egy aggasztó defekt, Pérez McLarenjének balhátsó kerekéről vált le a futófelület.