2013. június 30., vasárnap

Rosberg nyert, Vettel kiesett a defekthullámban

Rosberg győzött a silverstone-i futamon, miután a korábban előtte haladó Hamilton defektet kapott, Vettel pedig műszaki hiba miatt kiesett. Összesen négy versenyző szenvedett defektet, és a kétszer beküldött Safety Car is hozzájárult az előzésekkel teli hajrához, amelyben Webber a 2., Alonso a 3. helyre jött fel.

Lewis Hamilton könnyen megtartotta első helyét a rajtnál, csapattársát, Nico Rosberget azonban megelőzte Sebastian Vettel, így a világbajnok azonnal feljött a második helyre. A legjobban Felipe Massa és Adrian Sutil rajtolt, a legtöbbet, tíz helyet Mark Webber esett vissza, aki beragadt és koccant is Romain Grosjeannal az első kanyarban.

Hamilton DRS-távolságon kívül tudta tartani Vettelt egészen addig, amíg a 8. körben fel nem robbant a bal hátsó gumija. Pechjére a 4. kanyar után történt a defekt, ezért szinte az egész pályán végig kellett mennie lassú tempóval. Két körrel később Massa is bal hátsó defektet kapott, meg is pördült. Öt körrel később Jean-Eric Vergne is hasonlóan járt, neki 300 km/h-s sebességnél robban fel a bal hátsó gumija. Ekkor már nyilvánvaló volt, hogy valami törmelék vagy a 4/5-ös kanyar rázóköve lehet ludas a sok defektben, ezért beküldték a safety cart öt körre, amíg ellenőrizték a pályát. Kiderült, hogy Nico Hülkenbergnek is defektje volt, igaz lassú, és a Vettel első kerékcserénél levett bal hátsó gumija is sérült volt.

Remek verseny bontakozott ki az újraindítást követően, Webber, Hamilton, és Alonso egyre előrébb verekedte magát. Az újabb dráma a 41. körben jött el, amikor Vettel autójának elment a hajtása, és megállt a célegyenesben. Mivel veszélyes helyen volt a Red Bull, újra bejött a safety car öt körre. Mikor visszajött a bokszba, hatalmas versenyfutás kezdődött a jobb helyekért az utolsó öt körben, Webber egészen a második helyig jutott, mögötte Alonso és Hamilton szinte egyszerre előzte végig a top 10-es versenyzőket, végül a ferraris lett a harmadik, a brit pedig a negyedik.
Nico Rosberg élete harmadik, idei második győzelmét szerezte meg, de a hátránya még így is 50 pont Vettel mögött. A Brit Nagydíjon kiderült, hogy a Mercedes már megoldotta a gumikopási gondjait, mivel végig tudták diktálni az iramot, Rosberg Vetteltől sem szakadt le, amikor mögötte haladt, és Hamiltonnak két kerékcsere is elég volt.

Forrás: f1hirek.hu

Di Restát kizárták az időmérő edzésről

Paul di Restát kizárták a Brit Nagydíj időmérő edzéséről, miután Force India autója a minimum súlyhatárt nem érte el. 

A skót pilóta ötödik helyet szerezte meg az időmérő edzésen, de az előírt ellenőrzés során autója a megengedettnél másfél kilogrammal könnyebb volt.

Még a kötelező üzemanyagmintával is az autó csak 641,5 kilogrammot nyomott - amely fél kilogrammal a súlyhatár alatt marad.

Miután az FIA leengedte az üzemanyagot a tankból, az autó 640 kilogrammot nyomott, két kilogrammal volt a határ alatt.

Fél kilogramm mérési bizonytalanság elfogadott, ezért az autót hivatalosan másfél kilogrammal találták könnyebbnek az előírtnál.

Az ügy a versenybírák elé került, akik úgy döntöttek, szabálysértés történt, ezért di Resta eredményét törölték.

A Force India pilótája a Brit Nagydíjat a mezőny végéről kezdheti meg.

A versenybíróság több büntetést is kiosztott a mai nap során.

A Marussia piótája, Jules Bianchi figyelmeztetésben részesült, miután az időmérő edzés alatt a kötelező mérlegelést elmulasztotta. A versenybírák a Lotust 500 euró befizetésére kötelezték, miután Kimi Räikkönen a Lotusszal a harmadik szabadedzésen 64.1 kilométer/órás sebességgel haladt a boxutcában. Szintén sebességtúllépésért kell fizetnie 700 eurót a Mercedes csapatnak, Nico Rosberg autójával szintén a harmadik szabadedzésen 67 kilométer/órás sebességgel közlekedett a boxutcában.

Forrás: f1hungary.fw.hu