2013. július 11., csütörtök

Rosberg: Sokat tanulhattam Michaeltől

A Mercedesnél Nico Rosberg három évet töltött el Michael Schumacher csapattársaként. Keke Rosberg fia a hétszeres világbajnokkal végzett munkára emlékezett vissza.



"Nagyon örülök, hogy teljesítményemmel a három év alatt Michael előtt tudtam lenni. Azonban nagyon érdekes volt vele egy csapatban dolgozni" - mondta el Nico Rosberg. "Sokat tanulhattam tőle. Talán ő is tanult valami újat miközben velem dolgozott. Michael több területen erős volt, nem véletlenül lett hétszeres világbajnok. Az autó műszaki részét nagyon jól ismerte, de úgy éreztem, nekem is ez volt az erősségem. Érdeklődöm a technológia iránt, mert ez az a terület, ahol riválisaiddal szemben előnyt szerezhetsz."

Rosberg néhány szót jelenlegi csapattársáról, Lewis Hamiltonról is ejtett: "Jól megvagyunk egymással, erősebb teljesítményre késztetjük a másikat, amely jó mindkettőn számára. Nagyon erős csapattárs vagyok és természetesen szeretnék a lehető legtöbbször előtte végezni. A csapattársaddal szembeni eredmény az, ami a kiindulópont."

Forrás: f1hungary.fw.hu

A Pirelli lágyabb keverékeket szállít Magyarországra

A Pirelli úgy döntött, a következő, Magyar Nagydíjra a tervezettnél lágyabb keverékeket szállít.


A Lotus már korábban kritikával illette a Pirelli nagyon óvatos gumiválasztását.

A BBC értesülése szerint a gumigyártó úgy döntött, a július 28-i versenyre az eredetileg tervezett kemény és közepes keverék helyett a lágy és a közepes keveréket szállítja.

A Pirelli közölte, azért változtatták meg a döntést, mert több gumi meghibásodás történt a Brit Nagydíjon, így a lágyabb keverékek használata indokolt.

A gumiszállító szóvivője közölte: "A 2012-es konstrukcióhoz való visszatérés azt jelenti, Magyarországon nem szükséges annyira kemény keveréket használni."

Az új választás értelmében Magyarországon ugyanazon keverékek kerülnek felhasználásra, mint a tavalyi évben, de mivel a Pirelli a 2013-as szezonra lágyabb keverékeket készített, ez azt jelenti, valójában a tavalyi termékskálához képest egy fokkal lágyabb abroncsok lesznek.

Forrás: f1hungary.fw.hu

Szigorítások a boxutcában

A Formula-1 irányítótestülete, az FIA bejelentette, azonnali hatállyal megtiltja, hogy a boxutcában az időmérő edzés és a verseny során a sportbírókon és a csapat személyzetén kívül bárki tartózkodjon.




A Német Nagydíj során Mark Webber autójáról elszabadult kerék a Formula One Management operatőrének, Paul Allennek csapódott, aki bordatörést és kulcscsonttörést szenvedett.

Az új szigorítás egyetlen kivételt enged, a média bizonyos képviselői a boxfalon helyet kaphatnak, az FIA emellett a boxutca sebességkorlátozását is növelte és a kerékcseréknél dolgozó személyzetnek kötelezően védősisakot kell viselniük.

Az FIA közleménye szerint a testület elnöke, Jean Todt kezdeményezte a Motorsport Világtanácsnál, hogy a 2014-re tervezett változtatásokat azonnali hatállyal bevezessék.

A boxutcai sebességet 100-ról 80 kilométer/órára csökkentik, ez alól Ausztrália, Monaco és Szingapúr kivételt képez, ott 60 kilométer/óra a megengedett maximális sebesség.

Ezen felül a sebességkorlátozás bizonyos helyszíneken további módosításra kerülhet a biztonsági küldött ajánlása alapján.

Az FIA közölte, várhatóan szerdán kapnak írásos jelentést a Red Bulltól a Német Nagydíjon történt esetről. A baleset részleteit a többi csapattal is megosztják annak érdekében, hogy segítsenek a biztonság javításán.

Forrás: f1hungary.fw.hu

Hamilton: A Kimi-Vettel kombó nagyszerű lenne

A Mercedes pilótája, Lewis Hamilton elmondta, nagyszerű lenne, ha Kimi Räikkönen a jövő évben a Red Bull Racinget erősítené és Sebastian Vettel csapattársa lenne.                                 

A brit pilóta szerint Räikkönen nehéz pillanatokat szerezhetne a német háromszoros világbajnoknak.

Räikkönen a három esélyes közül az egyik, aki Mark Webber helyét foglalhatja el, miután az ausztrál pilóta úgy döntött, az év végén befejezi Formula-1-es pályafutását.

A másik két jelölt az ausztrál ülésére a Toro Rosso párosa, Daniel Ricciardo és Jean-Eric Vergne.

Hamilton szerint a Vettel-Räikkönen párosítás lenne a legérdekesebb.

"Nagyszerű lenne Kimit a Red Bullnál látni. Nehéz pillanatokat szerezhetne Sebnek. Kimi hihetetlen pilóta - ezt mindenki tudja, így egy még jobb autóval érdekes lenne látni, mire képes."

Forrás: f1hungary.fw.hu



Amíg a Red Bullnál van, Vettel nem sorolható a sportág legnagyobbjai közé?

Martin Whitmarsh, a McLaren csapatfőnöke úgy véli, bármilyen sikeres és tehetséges versenyző is Sebastian Vettel, amíg a Red Bullnál lesz, nem tehet szert akkora elismerésre, mint a sportág hozzá hasonló eredményeket magukénak tudható nagyjai.


Az 1997-es világbajnok Jacques Villeneuve nemrégiben egy spanyol lapnak nyilatkozva úgy fogalmazott, Sebastian Vettel tehetségéhez ugyan nem férhet kétség, a németet ő továbbra is csak egy kölyöknek tartja, aki még mindig nem elég érett versenyző. A kanadai emellett azon nézőpontot is erősítette, amely szerint minden idők legfiatalabb háromszoros F1-es világbajnokának sikereiben nem is annyira a tehetség, mint inkább a megfelelő technikai háttér, konkrétan a Red Bull főtervezője, Adrian Newey játsza a kulcsszerepet. Hasonló kritikát korábban már a riválisok, így Fernando Alonso és Lewis Hamilton is megfogalmaztak a német felé, aki viszont nem foglalkozik az efféle nézőponttal.
A McLaren csapatfőnöke, Martin Whitmarsh szerint Vettel csakis úgy kerülhetne ki ezen skatulyából, s nyerhetné el a kétkedők elismerését is, ha csapatot váltana, és más istállókkal is hasonló sikereket érne el. „Sebastian lenyűgöző versenyző. De amíg a Red Bullnál versenyez, sosem kapja meg azt az elismerést, amit megérdemelne. Valóban el kellene hagynia őket, és egy másik csapathoz igazolni” – nyilatkozta a német Sport Bildnek, majd hozzátette, erre egy tradicionális csapatot, például a Williamst, a Ferrarit vagy épp a McLarent tudná neki javasolni.
Vettel jelenlegi csapatának első embere viszont nem tud egyetérteni ezen gondolatmenettel: „Seb rendszeresen legyőzi minden riválisát, és már háromszor lett világbajnok. Minden más hülyeség” – fogalmazott Christian Horner.
Ami a sportág nagyjainak és Sebastian Vettelnek viszonyát illeti, az elért eredmények és a németről alkotott erősen megosztott vélemények között valóban van némi eltérés. Michael Schumachert, a sportág legsikeresebb versenyzőjét például eredményei alapján mindenki elismeri (szimpátiától függetlenül), a statisztikák szerint márpedig Vettel már most vetekszik honfitársával. Schumachernek amikor betöltötte a 26-ot, még csak tíz győzelme volt és abban a szezonban vágott neki második bajnoki címe megszerzésének. Vettel ezzel szemben pár nappal 26. születésnapját követően szerezte meg harmincadik győzelmét, s negyedik bajnoki címéért küzd. (A statisztika árnyalásához mindazonáltal nem árt megjegyezni, hogy míg Schumacher ennyi idősen csupán 52, Vettel már 110 versenyt teljesített.)
Ami pedig a német valós képességeinek felmérését illeti, talán nem csak a Whitmarsh által javasolt csapatváltás lehet a „megoldás”. Amennyiben ugyanis Kimi Räikkönen 2014-re valóban aláír a Red Bullhoz, a finn csapattársaként már a kétkedőknek is bizonyíthatja, valóban bármely riválisával állja a versenyt – függetlenül attól, épp milyen autóban ül.
Forrás: motorsportal.hu

Alonso: Hazudnék, ha azt mondanám nem szeretném Newey-t a csapatba

A kétszeres világbajnok, Fernando Alonso jelezte, lehet, hogy hamarosan beleun abba, hogy nem tud bajnoki címet szerezni a Ferrarival, de nem titkolta, szeretné, ha Adrian Newey Maranellóban dolgozna.        


A korábbi Formula-1-es pilóta, David Coulthard elmondta, érezte a Nürburgringen a spanyol pilótán, hogy csalódottá vált a Ferrari hanyatló formája miatt.

"Régen volt már, hogy Alonso világbajnokságot nyert és ez nem azért van, mert nem világbajnok szintű teljesítményt hozna" - mondta el Coulthard. "Ha ez sokáig folytatódik el kell gondolkozni azon, meddig marad Alonso a Ferrarinál."

Alonso azonban elmondta, továbbra is elkötelezett hosszú távra kötött ferraris szerződése mellett.

"Nem tudom meddig leszek a Formula-1-ben, de ha 2016 után is szerződést kötök, akkor azt a Ferrarival teszem."

Miközben harmadik bajnoki címére hajt, Alonso közölte, számára fontos, hogy az emberek mennyire tartják nagyra őt.

"Elégedett vagyok magammal és teljesítményemmel. Amikor megnyertem a két bajnoki címem úgy éreztem, jó pilótának tartanak. Ma azt látom, az egyik legjobb vagyok, habár azóta nem nyertem bajnoki címet."

A spanyol pilóta elmondta, a maranellói márka több, mint egy Formula-1-es csapat.

"A Formula-1 a Ferrari nélkül elképzelhetetlen lenne, de ez nem igaz a többi csapatra, amelyek jönnek és mennek. Néhány autógyártó belép a sportba, majd kiszáll. Ez igaz néhány privát csapatra és energiaital gyártóra is."

Alonso utolsó mondata közvetlen gúnyolódás volt a Red Bullal. A spanyol pilóta azonban elmondta, örömmel látná vörösben csapattársaként Sebastian Vettelt és a Ferrari tervezőjeként Adrian Newey-t.

"Szeretek a legjobb emberekkel dolgozni, így ha azt mondanám, nem szeretném Newey-t a csapatnál, akkor hazudnék."

Forrás: f1hungary.fw.hu