2013. augusztus 21., szerda

Jordan: Räikkönen vissza akar térni a Ferrarihoz

A korábbi csapatfőnök, Eddie Jordan úgy véli, Kimi Räikkönen szívesen visszatérne a Ferrarihoz. A BBC állandó szakértőjeként tevékenykedő ír nem lepődne meg, ha a Scuderia már Monzában bejelentené a finn érkezését. 

Kimi Räikkönen menedzsere hétfőn világgá kürtölte, védence semmiképp sem igazol a Red Bullhoz 2014-ben. Miután azonban Steve Robertson azt is elárulta, egyelőre egyetlen szerződést sem írtak alá a jövő évre, a finn jövőjével kapcsolatos találgatások tovább folytatódnak. A szakember a BBC-nek elmondta több csapattal is tárgyalásokat folytat. „Kimi egy szabad versenyző, és még mindig vannak választási lehetőségei. Sok minden történik a színfalak mögött.”

Sokak szerint a Lotus mellett a Ferrari jelentheti a valós alternatívát 2007 bajnoka előtt. Német és finn médiumok korábban már cikkeztek arról, hogy Räikkönen felvette a kapcsolatot egykori munkaadójával, és ennek hírét Robertson nem is cáfolta: „Amíg nem véglegesítik versenyzőfelállásukat, nekem az a dolgom, hogy minden csapattal tárgyaljak, és lássam, milyen lehetőségeink vannak”

A korábbi csapatalapító, a jelenleg a BBC munkatársaként dolgozó Eddie Jordan úgy tudja, Räikkönen a Red Bull-lal folytatott egyeztetések zátonyra futását követően kezdett érdeklődni Maranellóban. Az ír szakember azt is tudni véli, hogy a címvédő után a vörösek számítanak Räikkönen elsőszámú célállomásának. „Tudom, hogy Kimi Räikkönen a Red Bullnál szeretett volna kikötni, de ezt végül a csapat nem akarta. Amikor egyértelművé vált számára, hogy a világbajnok csapattal sehová sem vezetnek a tárgyalások, felvette a kapcsolatot a Ferrarival” – idézi Jordan szavait a Speedweek.

A BBC egyébként azt írja cikkében, hogy a Ferrari több vezető személyisége is szívesen leváltaná már a gyengén teljesítő Felipe Massát, és helyére inkább Kimi Räikkönent ültetné – az elnök Luca di Montezemolo azonban egyelőre nem támogatja ezt az ötletet. A finn visszahozatala ugyanis egyet jelentene annak elismerésével, hogy 2009 végén hibáztak, amikor Fernando Alonsónak Räikkönen elküldésével csináltak helyet Maranellóban – miközben Massát megtartották.

A Ferrari ugyanakkor korábban határozottan cáfolta, hogy a fenti találgatásoknak bármiféle alapja lenne. Az olaszok elmondásuk szerint jelenleg nem érdekeltek a versenyzőpiacon. „Ez pontosan ugyanaz a történet, amit tavaly láthattunk: nem csupán Kimit, de egy sor versenyzőt összehoztak már a Ferrarival. Jelenleg csakis ara koncentrálunk, hogy jó autót adjunk Fernandónak és Felipének, a 2014-es versenyzőfelállásról pedig majd a megfelelő időben döntünk – de ez nem most van” – állt az olaszok közleményében.

Jordan mindazonáltal így is jó esélyt lát az Alonso–Räikkönen páros létrejöttére: szerinte Stefano Domenicaliék hazai futamukon, Monzában akár már be is jelenthetik 2007-es világbajnokuk visszatérését.

Forrás: hirado.hu