2013. augusztus 22., csütörtök

A McLaren már nem számít futamgyőzelemre idén

A McLaren ügyvezető igazgatója, Johnatan Neale már lemondott arról, hogy csapata még futamot nyerhet a 2013-as bajnokságban. Hiába a wokingiak magyarországi javuló formája, a szakember szerint nagyon nehéz feladat lenne visszakapaszkodniuk a második félévben. 

Bár a Magyar Nagydíjon mindkét autójukkal pontot szereztek, a hetedik helyen célba érő Jenson Button (Sergio Perez 9. lett) pedig elégedetten beszélt autója fejlődéséről, és arról, még korántsem írhatjuk le szezonjukat, Johnatan Neale ügyvezető igazgató szerint a McLarennek egyre kevesebb esélye van arra, hogy idén nyerjen – de a dobogós helyezés sem lesz egyszerű feladat számukra, lévén, figyelmüket egyre inkább már 2014-re összpontosítják.

„Ez őszintén szólva elég nagy falat lenne – felelte a szakember telefonos sajtótájékoztatóján arra a kérdésre, nyernek-e még idén. – A legtöbb csapat tervezőrészlege mostantól egyre nagyobb figyelmet szentel a következő évi autójának. Már lassan az augusztusnak is vége, és még nagyon sok munka vár ránk, így elengedhetetlenül egyre jobban 2014 felé kell tekintenünk.”

Neale szerint Jenson Button azon célkitűzése, hogy Spában dobogóra álljon, ugyancsak kissé optimista. „Én óvatos lennék. Nem akarom Jenson szájába adni a szavakat, de szerintem kicsit elragadtatta magát attól, hogy az elmúlt versenyeken közelebb került az élmezőnyhöz. Spa fantasztikus hely, a versenyzők mindig izgatottan várják, hogy itt versenyezhessenek, és mi is nagyon szeretjük, de mindig nehéz itt. Nem hiszem, hogy bárki is magabiztosnak érezheti magát. Az autó a nyáron folyamatosan fejlődött, mindkét versenyzőnk képes pontokat szerezni, és már volt pár kettős pontszerzésünk is.”

„Nagyon keményen dolgoztunk a magyarországi fejlesztéseken. Nem hoztunk ki mindent az új csomagból, amit reméltünk, tehát még van min dolgoznunk, és Spában folytatjuk is a munkát. Viszont alapvetően ezzel az autóval nem sikerült elérnünk, amit terveztünk, és hihetetlenül sok munkánk van azzal, hogy mindent megértsünk, valamint hogy jövőre jó formába kerüljünk” – zárta értékelését Neale.

Forrás: hirado.hu

Állami segítséget kér az indiai pálya 2015-ös visszatéréséhez

Állami támogatást kérne az Indiai Nagydíj. A 2014-es versenynaptárból átmenetileg kikerülő futam promótere, a Jaypee nevű cég bízik abban, hogy egy év szünet után ismét vendégül láthatják a Forma–1 mezőnyét. 

India nemrég hivatalosan is bejelentette, egy év szünetet tartanak futamukkal, mivel a naptárban a megszokott őszi időpontról tavaszra teszik át versenyüket 2015-től. Bár a futamot szervező cég biztos abban, hogy a szünetet követően ismét állandó tagjai lesznek a versenynaptárnak, ennek megvalósulásához szerintük némi állami segítségre is szükség lenne.

„Folytatni fogjuk az ötéves szerződésünk lejártáig, ezt követően pedig majd meglátjuk, hogy áll a helyzet. Nem szeretnénk elszomorítani az indiai F1-rajongókat, akik már hozzászoktak az itteni nagydíjhoz. Ennek tudatában tervezzük tovább az utunkat” – nyilatkozta a Jaypee első embere, Sameer Gaur az NDTV-nek.

„Ha azonban azt akarjuk, hogy az F1 hosszabb távon Indiában maradjon, a kormányzatnak sajátjának kellene tekintenie az eseményt, nem pedig egy Jaypee-eseménynek. Igen, valóban a Jaypee építette a pályát, és igen, ők is állják a jogdíjakat. De a kormányzatnak is be kéne szállni a licenc összegébe. A világon sok kormányzat támogatja az F1-et. Nekünk Szigapúr vagy Abu-Dzabi példáját kell követnünk. Ha ezekbe az országokba mész, olyan érzésed van, mintha egy fesztiválra mennél. A kormányaik mindenhol népszerűsítik az F1-et: a buszokon, a metrókon, az éttermeken. A Jaypee magáncégként korlátozott lehetőségekkel bír csupán. Az érdeklődés viszont csakis állami segítséggel növelhető a kívánt szintig” – hívta fel a figyelmet Gaur.

Forrás: hirado.hu