2013. július 19., péntek

A Caterham nem bánta meg a két fiatal szerződtetését

Cyril Abiteboul elismeri, hogy ráférne némi tapasztalat a Caterham versenyzőire, de nem csalódott bennük. Van der Garde elégedett az eddigi fejlődésével.
A 2013-as szezon előtt sokan úgy gondolták, a Caterhamnél hibáztak, amikor nem hosszabbították meg a tapasztalt Heikki Kovalainen szerződését, és két fiatal pilótával vágtak neki az idénynek. A Marussiától igazolt Charles Pic mellé az újonc Giedo van der Gardét szerződtették, aki a rossz nyelvek szerint csak a szponzorai miatt kerülhetett be a Forma-1-be.
A Caterham a szokásosnál gyengébben kezdte az idei szezont, az első versenyeken rendre lemaradtak még a Marussiáktól is. Bár az európai futamokhoz érkezve javult a tempójuk, a középmezőny csapatait esélyük sincs megközelíteni. A csapat főnöke, Cyril Abiteboul ennek ellenére kiáll a pilótái mellett.
„Nem bántam meg, hogy két fiatal versenyzőt választottam” – mondta a Formule1-nek. „Majd a szezon végén kiderül, hogy jó döntés volt-e, de eddig nem okoztak csalódást.”

„Egy kicsit több tapasztalat talán nem ártott volna, de egy jobb autó is segített volna nekik. Az éremnek két oldala van” – tette hozzá Abiteboul.
Az eddigi futamokon általában Pic ért el jobb eredményeket a Caterhamnél, ezért elterjedtek olyan híresztelések, hogy Van der Gardét már a szezon közben elküldik, és Kovalainen visszatérhet a mezőnybe. A holland azonban úgy érzi, folyamatosan fejlődik. „Az első négy verseny főleg arról szólt, hogy tapasztalatot gyűjtsek” – nyilatkozta az Európán kívüli versenyekről, amelyek többségében ismeretlenek voltak számára. „A rendelkezésünkre álló autóval elég nehéz dolgunk volt, de sokat tanultunk az első nagydíjakon.”
„Amikor visszatértünk Európába, új elemeket szereltünk az autónkra. Az is segített, hogy olyan pályák következtek, amelyeket már jól ismertem” – magyarázta a GPUpdate.net-nek van der Garde, aki eddig Monacóban nyújtotta a legjobb teljesítményt: az időmérőn bejutott a Q2-be, a futamon pedig 15. lett. „Szeretnék továbbra is folyamatosan javulni.”