2013. szeptember 4., szerda

Harminchárom éve először maradhat dobogó nélkül a McLaren

Bár a Lotushoz és a Ferrarihoz kezdenek felzárkózni, a Red Bullt és a Mercedest túl távolinak érzik, ráadásul már 2014-re alapoznak.

A McLaren idén egyetlen dobogós helyezést sem szerzett, és a csapat sportigazgatója, Sam Michael szerint egyre nagyobb rá az esély, hogy nem is fog, amire legutóbb 1980-ban volt példa az ötvenedik születésnapját a héten ünneplő istálló története során.
"Érdemből nehéz lesz felállnunk a dobogóra az év végéig, többek között azért is, mert most már leginkább a 2014-es autónkra koncentrálunk" - magyarázta Michael. "Habár továbbra is fogunk új alkatrészeket készíteni az ideihez, ezek nem a megszokott, egymásra épülő fejlesztések lesznek, amelyeket normális esetben bevetnénk a fegyverkezési verseny részeként. Sokkal inkább a 2014-et megalapozó tanulmányokról van szó, amelyek hatékonyak lesznek ugyan, viszont három-négy versenyre előre nehezebben ütemezhetőek."
"Ezért bajosan jósolhatnánk meg, hogy hol szerezhetnénk egy dobogós helyezést, bár természetesen az utolsó pillanatig igyekszünk majd összehozni."

A McLaren idei legjobb eredménye Jenson Button sanghaji 5. helyezése. Michael szerint a csapat az utóbbi két hétvégén, a Hungaroringen és Spában fejlődött. "Még mindig nem tartunk ott, ahol szeretnénk, de tény, hogy a korábbi versenyeken nem voltunk képesek tartani a lépést az élcsapatokkal" - tette hozzá. "Ugyanakkor a Red Bulltól továbbra is nagyon le vagyunk maradva, és a Mercedestől is jócskán. Másokhoz, a Lotushoz és a Ferrarihoz, viszont elkezdtünk felzárkózni."
"Spa jó volt számunkra, mert megérdemelten végeztünk a 6. helyen, úgy, hogy senki nem esett ki előlünk, és nem történt semmi rendkívüli a versenyen, amellyel előreléptünk volna. A tempónknak köszönhettük az eredményt, és azt várjuk, hogy Monza is illeni fog hozzánk."
Michael hangsúlyozta, hogy a McLarennél már tudják, idén miért lett gyenge az autójuk, bár "a szezon közben ezen nem vagyunk képesek olyan mértékben változtatni, mint szeretnénk. Ám ha értjük az okokat, a jövőben elkerülhetjük a hibát. Erre nagy hangsúlyt helyeztünk a McLarennél. Tudjuk, hogy mivel léphetünk előre, és arról sem feledkezhetünk meg, hogy ezt az autót ugyanazok tervezték, mint a korábbi, sikeres autóinkat."
A McLaren csak az előző versenyen, a Belga Nagydíjon vette át a konstruktőri 5. helyet a Force Indiától, amely a szezon első felében a közvetlen ellenfele volt.
Forrás: f1hirek.hu

Button és a McLaren: Közel a megállapodás

Jenson Button nem cáfolja a feltételezést, kész három évvel meghosszabbítani szerződését a McLarennél.  

2009 világbajnoka is megszólalt az uborkaszezonban, amikor közölte, a csapatfőnök, Martin Whitmarsh még nem érvényesítette a szerződésében foglalt opciós jogot.

A Red Bull hétfőn jelentette be, Daniel Ricciardo lesz Mark Webber utódja a Red Bullnál, de a Ferrari még nyitva hagyott minden lehetőséget.

Az olasz csapatról a brit Button elmondta: "Nem mondom azt, hogy 'soha ne mond, hogy soha', mivel minden pilóta ezt teszi. Nem szeretek jósolni, a Ferrari egy legenda, de a McLaren is."

A wokingi csapat pénteken ünnepli fennállásának 50. évfordulóját, melyet Bruce McLaren alapított 1963 szeptemberében.

"Miért váltanék?" - kérdezte a 33 éves Button.

Valójában Button életkora miatt talán időszerű lenne a váltás, amennyiben szeretne a Ferrarihoz szerződni.

Mark Webber távozásával Button lesz a korelnök a jövő évi Formula-1-es rajtrácson.

Arra a kérdésre, hogy ez érdekli-e, Button elmondta: "Nem, mert az életkor nem fontos, az a fontos, hogy veszítesz-e sebességedből, reflexeidből, a reakcióidőből. Mindnyájan elvégezzük ezeket a teszteket és elmondhatom, javulok, nem is említve azt, hogy több a tapasztalatom, stratégiai intelligenciám."

A három évre szóló szerződéshosszabbításról Button elmondta: "Addig maradok, ameddig versenyképes maradok."

Forrás: f1hungary.fw.hu

Horner: Vettel nem kap különleges elbánást

A Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner közölte, Sebastian Vettel nem lesz első számú pilóta az alakulatnál azt követően, hogy a jövő évben Daniel Ricciardo csatlakozik a csapathoz.





Hétfőn este a Red Bull bejelentette, Daniel Ricciardo, aki az elmúlt két évet a Toro Rossónál töltötte, lesz a háromszoros világbajnok csapattársa 2014-ben.

Annak ellenére, hogy Ricciardo Vettelhez képest relatíve tapasztalatlan, Horner elmondta, nem helyezik egyik pilótát sem előtérbe.

"Nem változik semmi, amíg mi döntünk" - közölte Horner. "Elkerülhetetlen, hogy egy erősorrendet kell kialakítani és ezt az határozza meg, melyik pilóta áll jobban a bajnokságban. Sebastian sok versenyt nyert és többszörös világbajnok, így az elvárások szerint őt kellene támogatni. De a valóság az, hogy mindkét pilóta, ahogyan a csapatnál mindig is történt, azonos lehetőséget és felszerelést kap."

Horner hozzátette, Ricciardo mellett azért döntöttek, mert hosszú távon ő a megfelelő választás és az ausztrál minden, sikerhez szükséges jellemzőkkel rendelkezik.

"A benne rejlő lehetőségek helyezték Danielt a többi pilóta elé. Láthattuk junior pályafutása során a brit Formula-3-ban és a World Series by Renault sorozatban, hogy képes bajnokságot és futamokat nyerni. Kimagasló pilóta volt minden kategóriában, ahol rajthoz állt. A Toro Rossónál és a Red Bullnál végzett teszten nagy érdeklődéssel figyeltük fejlődését. Minden szükséges jellemzővel rendelkezik. Igen, vannak pilóták, akik nagy sikereket értek el pályafutásuk során, de ha nem adod meg valakinek a lehetőséget, akkor honnan tudod, mire képes? Mindent számításba vettünk és arra a következtetésre jutottunk, Daniel a megfelelő ember erre a feladatra."

Forrás: f1hungary.fw.hu