2013. június 27., csütörtök

Mark Webber elhagyja a Red Bullt és a Forma-1-et

Mark Webber véget vetett a hosszú hetek óta tartó találgatásoknak: úgy döntött, elhagyja a Red Bull istállót, és búcsút int a Forma-1-nek is. Az ausztrál versenyző 2014-től a Porsche Le Mans-i 24 órás projektjéhez csatlakozik.


Alig, hogy felröppentek az első hírek a Porsche mára tervezett sejtelmes bejelentéséről, máris kiderült: Mark Webber lesz a német cég egyik versenyzője a 2014-es Le Mans-i 24 órás projektben. Mindez egyúttal azt is jelenti, hogy a Forma–1jelenlegi 36 éves korelnöke elhagyja a Red Bullt és a Forma–1-et.
„Megtiszteltetés számomra a Poschéhoz csatlakozni, továbbá visszatérni a Le Mans-i kategóriába, és a hosszútávú világbajnoki sorozatba (WEC).  A Porsche gyártóként komoly történelemmel rendelkezik, kiváló technológiájáról és teljesítményéről híres. Nagyon várom már az új kihívást a Forma–1-es karrieremet követően. Már nem is tudom kivárni, hogy az egyik leggyorsabb sportautót vezethessem a világon” – kommentálta Webber a bejelentést.
Webber összesen 12 szezont töltött a Forma–1-ben, ahol eddig 9 nagydíjgyőzelmet, 36 dobogós helyezést, 11 pole pozíciót és 15 leggyorsabb kört szerzett, kétszer pedig a bajnokság dobogójának harmadik fokán végzett. Legerősebb szezonját kétség kívül a 2010-es év jelentette, amikor egészen az idényzáró abu-dzabi futamig reális esélye volt a bajnoki cím elhódítására – végül viszont a csapattárs Sebastian Vettel és Fernando Alonso is legyőzte őt.
A versenyző távozásáról szóló hírek idén Malajzia óta keringenek a nemzetközi sajtóban, amely viszont már ez év elején is összeboronálta őt a Le Mans-ba visszatérő Porschéval. Bár Webber akkor még tagadta, hogy a hosszútávú versenyzésre akarna váltani, a Sebastian Vettellel való belső ellentétek vélhetően a németek felé billentették a mérleg nyelvét.
Webber megüresedő helyére leginkább a jelenleg Lotusnál versenyző Kimi Räikkönen számít esélyesnek, akiről nemrég Vettel is elmondta, tárt karokkal fogadná. Mellette a Toro Rosso két Red Bull-utánpótlás versenyzője, Daniel Ricciardo és Jean-Eric Vergne is esélyes lehet.
Forrás: Hirado.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése