2013. július 11., csütörtök

Amíg a Red Bullnál van, Vettel nem sorolható a sportág legnagyobbjai közé?

Martin Whitmarsh, a McLaren csapatfőnöke úgy véli, bármilyen sikeres és tehetséges versenyző is Sebastian Vettel, amíg a Red Bullnál lesz, nem tehet szert akkora elismerésre, mint a sportág hozzá hasonló eredményeket magukénak tudható nagyjai.


Az 1997-es világbajnok Jacques Villeneuve nemrégiben egy spanyol lapnak nyilatkozva úgy fogalmazott, Sebastian Vettel tehetségéhez ugyan nem férhet kétség, a németet ő továbbra is csak egy kölyöknek tartja, aki még mindig nem elég érett versenyző. A kanadai emellett azon nézőpontot is erősítette, amely szerint minden idők legfiatalabb háromszoros F1-es világbajnokának sikereiben nem is annyira a tehetség, mint inkább a megfelelő technikai háttér, konkrétan a Red Bull főtervezője, Adrian Newey játsza a kulcsszerepet. Hasonló kritikát korábban már a riválisok, így Fernando Alonso és Lewis Hamilton is megfogalmaztak a német felé, aki viszont nem foglalkozik az efféle nézőponttal.
A McLaren csapatfőnöke, Martin Whitmarsh szerint Vettel csakis úgy kerülhetne ki ezen skatulyából, s nyerhetné el a kétkedők elismerését is, ha csapatot váltana, és más istállókkal is hasonló sikereket érne el. „Sebastian lenyűgöző versenyző. De amíg a Red Bullnál versenyez, sosem kapja meg azt az elismerést, amit megérdemelne. Valóban el kellene hagynia őket, és egy másik csapathoz igazolni” – nyilatkozta a német Sport Bildnek, majd hozzátette, erre egy tradicionális csapatot, például a Williamst, a Ferrarit vagy épp a McLarent tudná neki javasolni.
Vettel jelenlegi csapatának első embere viszont nem tud egyetérteni ezen gondolatmenettel: „Seb rendszeresen legyőzi minden riválisát, és már háromszor lett világbajnok. Minden más hülyeség” – fogalmazott Christian Horner.
Ami a sportág nagyjainak és Sebastian Vettelnek viszonyát illeti, az elért eredmények és a németről alkotott erősen megosztott vélemények között valóban van némi eltérés. Michael Schumachert, a sportág legsikeresebb versenyzőjét például eredményei alapján mindenki elismeri (szimpátiától függetlenül), a statisztikák szerint márpedig Vettel már most vetekszik honfitársával. Schumachernek amikor betöltötte a 26-ot, még csak tíz győzelme volt és abban a szezonban vágott neki második bajnoki címe megszerzésének. Vettel ezzel szemben pár nappal 26. születésnapját követően szerezte meg harmincadik győzelmét, s negyedik bajnoki címéért küzd. (A statisztika árnyalásához mindazonáltal nem árt megjegyezni, hogy míg Schumacher ennyi idősen csupán 52, Vettel már 110 versenyt teljesített.)
Ami pedig a német valós képességeinek felmérését illeti, talán nem csak a Whitmarsh által javasolt csapatváltás lehet a „megoldás”. Amennyiben ugyanis Kimi Räikkönen 2014-re valóban aláír a Red Bullhoz, a finn csapattársaként már a kétkedőknek is bizonyíthatja, valóban bármely riválisával állja a versenyt – függetlenül attól, épp milyen autóban ül.
Forrás: motorsportal.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése