2013. augusztus 14., szerda

Horner: Vettel bírálói Webberrel szemben is tiszteletlenek

Az, hogy Sebastian Vettel szinte folyamatosan le tudja győzni csapattársát, megfelelő bizonyíték a német versenyző tehetségére, állítja az Autosportnak nyilatkozó Christian Horner, aki az idény végén visszavonuló ausztrál klasszist is korunk egyik legjobbjának tartja.

Vettel és Webber 2009 óta alkot egy csapatot, ezalatt az idő alatt azonban szinte minden a német világelsőről szólt, aki 2010-ben, 2011-ben és 2012-ben is elhódította a világbajnoki címet, miközben huszonkilenc futamgyőzelmet szerzett, márkatársának pedig „be kellett érnie” kilenc elsőséggel és két bajnoki bronzzal (2010 és 2011). A fenti eredménylista ellenére a Forma-1-es közvélemény időről időre megszólja Vettelt, mondván sikereit elsősorban csapata remek formájának, és Adrian Newey mérnöki zsenialitásának köszönheti.

„Véleményem szerint ezek a kritikák Mark Webbert is sértik, sőt meglehetősen tiszteletlennek tartom őket, hiszen mint minden csapat, mi is két autót futtatunk, és Mark is egy nagyszerű versenyző!” - válaszolta Horner, arra a kérdésre, hogy mit felelne azoknak, akik még mindig nem ismerik el Vettel tehetségét, és többnyire csak az autónak tulajdonítják a háromszoros világbajnok sikereit. „Mindig is lesznek olyan emberek, akik ezt a nézetet osztják, főleg az ellenfeleink között! Szerintem azonban a legkisebb kétség sem merülhet fel azzal kapcsolatban, hogy Sebastian egy valódi tehetség” - folytatta a brit szakember.

„Mit kell tennie ahhoz, hogy legendává váljon?” - érkezett a következő kérdés, ami Vettel a korábbi nagyságokhoz viszonyított pozíciójára vonatkozott. Horner természetesen tisztában van azzal, hogy a sportág nagyjaihoz való felnövéshez védencének rengeteget kell még tennie, elmondása szerint azonban az idő őket igazolja majd, pilótája ugyanis egyre erősebbé és erősebbé válik majd. „Csak folytatnia kell azt, amit elkezdett, azaz továbbra is nyernie kell! Ki kell hoznia magából a legjobbat! Egészen figyelemre méltó az, hogy ilyen fiatalon, ilyen elképesztően sikeressé vált, én pedig meg vagyok győződve arról, hogy a jövőben még erősebb lesz!”

Horner úgy véli, hogy a mezőny jelenlegi összetétele is megfelelő bizonyíték Vettel tehetségére, az előző években ugyanis öt-hat világbajnok ellen tudott futamgyőzelmeket és bajnoki címeket szerezni, mégpedig a Forma-1 történetének egyik legszebb, legizgalmasabb időszakában. Nyilatkozatának utolsó szakaszában arra a felvetésre is reagált, mely szerint a Red Bull évek óta messze a többiek előtt jár, Vettel pedig csak ennek köszönheti sikereit, Horner szerint, ha mindez igaz volna, akkor az összes versenyen nekik kellett volna megszerezniük az első és a második helyezést is.

„A Forma-1 nagyszerű időszakát éli napjainkban, hiszen itt van a mezőnyben Alonso, Hamilton, Räikkönen, Button és Webber is, azaz rengeteg erős, tehetséges versenyző van a pályán. Úgy gondolom, hogy mindez csak még szebbé teszi Vettel eredményeit, aki egyébként is egy olyan korszakban érte el azt, amit, amelyben mindenki ugyanazokat a gumikat használja, és amelyben meglehetősen korlátozottak a tesztlehetőségek, azaz a feltételek elképesztően kiegyenlítettek. Abban az esetben pedig, ha nekünk lett volna messze a legjobb autónk, akkor az összes versenyen meg kellett volna szereznünk az első két helyezést, és igaz ez összetett pontversenyre is” - zárta gondolatait Horner.

Forrás: hirado.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése